Експерти по АЧС се събират за 14-тата годишна среща » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Експерти по АЧС се събират за 14-тата годишна среща

Акценти

  • В събитието ще се включат над 90 експерти и представители от 34 страни

Днес в София ще се проведе 14-тата годишна среща на Постоянната експертна група за Африканска чума по свинете в Европа.

В нея ще вземат участие министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис и генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Моник Елоит.

Събитието ще се проведе под патронажа на Глобалната рамка за трансгранични болести по животните (Standing group of experts GF-TADs) на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН и Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Резултатите от проведените дискусии и взети решения ще бъдат част от изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на АЧС в световен мащаб.

Страната ни е домакин на събитието. В него ще се включат над 90 експерти и представители от 34 страни. Сред тях ще има министри и заместник-министри на шест държави от Балканския полуостров:

  •  – Албания;
  • – Босна и Херцеговина;
  • – Черна гора;
  • – Северна Македония;
  •  – Косово;
  •  – Сърбия.

Очаква се срещата да бъде ключова за осигуряване на подходяща координация и действия по отношение на АЧС в този регион на Европа.

Постоянната експертна група е създадена през 2014 г. Нейната цел е събиране на опит и добри практики в борбата срещу АЧС в регион Европа. Предвид икономически въздействия върху свиневъдството на три континента в света, представители на OIE за Америка и Азия също ще се включат в срещата.

 

Сродни публикации