Експерти очакват добра зърнена реколта и намаляващи цени » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Експерти очакват добра зърнена реколта и намаляващи цени

Добра реколта от зърно, придружена от намаляващи цени – това са прогнозите на експертите малко преди началото на жътвената кампания. Цените падат вече цяла година заради огромното производство и по-малкото потребление.
В България се очакват около 4,5-4,8 млн. тона добив на хлебно зърно, показват данните на Световния съвет по зърното. Високо ще е не само количеството, но и качеството, при добри климатични условия.
Експертите обаче прогнозират задържането на цените около сегашните от 300 лв. за тон.
За една година в България цената на пшеницата е паднала с 12%. Подобна е и тенденцията при царевицата – 290 лв. за тон без ДДС, което е 14 на сто намаление за година.
Единствено рапицата и слънчогледът регистрират по-високи цени, което се дължи на по-малко засетите площи в световен мащаб. Рапичното семе се търгува срещу 720 лв. за тон у нас – с 5% по-скъпо, отколкото през миналата година по същото време, а слънчогледовото – между 630-670 лв. за тон – около миналогодишните нива.
Суровото олио на международните борси следва цената на суровината и ще върви нагоре след слабото колебание с около 2% по-малко през последната година. В България тенденцията е вече отчетлива и бутилката от литър струва 1,70 лв. без ДДС на едро.
Стабилна тенденция надолу обаче бележи цената на захарта. У нас в момента тя се търгува за около лев за килограм, поевтиняването е с 15 на сто. 

 

За автора

Сродни публикации