
Акценти
- Целта на форума бе да се окаже подкрепа на грузинската страна при прилагането на европейските стандарти за укрепване на местното законодателство в областта на храните
Д-р Иван Генчев и д-р Асен Желязков от БАБХ участваха в семинар на тема „Добри регулаторни практики за укрепване на грузинските закони за храните „.
Той бе организиран от Департамента по земеделие на САЩ (USDA). Той се проведе на 10 и 11 декември 2019 г. в Тбилиси, Грузия.
Целта на форума бе да се окаже подкрепа на грузинската страна при прилагането на европейските стандарти за укрепване на местното законодателство в областта на храните, заложени в Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Грузия, в частта на Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия.
Провеждането на съвместни работни формати е от голяма полза на всяка страна за постигането на пълно взаимодействие – обмяната на опит между участниците на ниво държави, национални институции, неправителствен сектор и бизнес.
По време на двудневното мероприятие участниците споделиха своя опит във:
- – формирането на политики и тяхното управление;
- – провеждането на реформи и тяхното приложение;
- – създаването и синхронизирането на грузинското законодателство в областта на храните с европейските и международни стандарти.
Българският екип от дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ представи прилагането на стандартите на европейското законодателства в националната санитарна и фитосанитарна система за мониторинг на храните и упражнявания секторен контрол като компетентен орган. От своя страна грузинските експерти демонстрираха своя напредък в тази сфера.
В събитието се включиха:
- – г-н Кхатиа Тсилосани (заместник-министър на околната среда и земеделието на Грузия);
- – г-н Джейсън Калбфлайш (изпълняващ длъжността заместник-началник на мисията, представител на посолството на САЩ);
- – г-жа Емануела Монтанари (USDA);
- – г-н Джей Мичъл (USDA);
- – г-н Демна Дзирквадзе (USDA);
- – г-н Трой Хилър (USDA);
- – г-н Лаша Инаури (Министерството на околната среда и земеделието на Грузия);
- – г-н Мамука Котетишвили (Министерството на околната среда и земеделието на Грузия);
- – г-жа Марина Гхвинджилиа (Министерството на околната среда и земеделието на Грузия);
- – д-р Джейни Дюбоа (директор на Международна лаборатория за обучение по безопасност на храните).