Еколози искат замразяване на евентуални сделки със заменените гори » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Еколози искат замразяване на евентуални сделки със заменените гори

Правителството да спре всякакви разпоредителни сделки със заменените гори и земи и да ги вкара спешно в кадастъра – за това настоява Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България".

Поводът е решение на ЕК, която нареди на България да анулира заменки с горски имоти от периода 1 януари 2007 г. – 27 януари 2009 г., тъй като те се оказаха държавна помощ, несъвместима с европейското законодателство. Затова Брюксел задължи България да възстанови държавната помощ, предоставена по сделките, или да ги анулира.

Според природозащитниците ако не се предприемат превантивни действия, е възможно заменените гори да сменят собственика си и данъкоплатците да платят сметката.

Коалицията настоява министърът на земеделието и храните да изиска и да се наложи обезпечение по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс върху заменените гори във връзка с изплащането на незаконната държавна помощ. След това публични изпълнители да наложат възбраната.

Така ще бъде гарантирано, че държавната помощ ще бъде върната или заплатена в пълен размер, пише в предложението.

В него се казва, че превантивни мерки са необходими и за заменките на земеделски земи.

Природозащитниците твърдят, че разликата между пазарните цени на заменените гори и сумите, платени от собствениците им, е около 2 милиарда лева.

Проверката на Европейската комисия за заменките е започнала след жалба на природозащитни организации, подадена още през 2008 г. В жалбата са били описани случаи на замени на гори в района на Несебър, Балчик, Бяла, Камчия, Обзор, Боровец, Пампорово, Смолян, Витоша, Батак и Берковица.

В резултат се стигна до евтиното и бързо застрояване на Черноморието и планините, допълват от "За да остане природа в България".

 

За автора

Сродни публикации