Едногодишно предзимно отглеждане на лук за глави » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Едногодишно предзимно отглеждане на лук за глави

Акценти

  • Селекционирани са много добри сортове лук за предзимно отглеждане, които се отличават с висока студоустойчивост и с ниска склонност към стрелкуване

В практиката са утвърдени няколко основни направления при производството на лук глави: производство на лук от арпаджик (двегодишно), едногодишно производство чрез директна сеитба; едногодишно производство на воден лук (каба) чрез разсад. При отглеждането на лук глави чрез директна сеитба са се наложили също две направления:

  • ранна сеитба на семената през февруари – най-късно до 15 март и прибиране на главите в края на юли, началото на август;
  • предзимно отглеждане със сеитба на семената в края на август -началото на септември и прибиране на продукцията в края на май – началото на юни.

Едногодишно предзимно отглеждане на лук, с късно лятно засяване

Едногодишното предзимно отглеждане на лука, с късно лятно засяване е сравнително ново за нашата страна. Това е много бързо налагащо се производствено направление. Високи добиви и добри доходи от това направления вече реализират в Петричко- Санданския район, Старозагорско. Хасковско, Пловдивско и Пазарджишко, Бургаско и в Северозападна България.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации