Евтини вносни стоки ще залеят пазара ни заради руското ембарго » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Евтини вносни стоки ще залеят пазара ни заради руското ембарго

Проблемът е не само в, това че няма да се изнася продукция за Русия, а по-скоро в ефектът, че другите държави също няма да изнасят за там. Съответно на нашия пазар ще навлязат много евтини вносни продукти от държави-членки на Европейския съюз. Това ще "натисне" цените на долу и производителите ни ще бъдат принудени да продават на по-евтини цени.

Това заяви Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ), предаде БГНЕС .

Ние не изнасяме кой знае колко непреработена земеделска продукция за Русия, но пък има износ на преработена. Преработвателите най-вероятно ще намалят производството, а от там ще се понижи и търсенето на земеделските продукти от тях. Ефектът ще бъде негативен при всички положения, заяви Тодоров.

Въпреки, евентуалните по-ниски цени на вноски стоки, с които пазарът ни се очаква да бъде залят скоро, директорът на АЗПБ призова потребителите да залагат на българското. Всеки си гледа това, което е по джоба му, но колкото по-зле е цялата държава, толкова по-зле сме всички по-отделно, така че трябва да се подкрепяме, апелира той.

Тодоров е категоричен, че е хубаво да се помисли за преориентиране към други пазари на продукцията, предвидена за Русия. Неслучайно имаме посолства, търговски аташета и т.н. Има нужда от подкрепа от страна на държавата, както и от компенсации. Финансови компенсации ще бъдат предвидени и на европейски ниво, заяви Тодоров. Според него, държавата би могла да помага в посока на намиране на пазари, тъй като има интерес към нашите продукти, но е необходимо да се положат усилия. Производителите, особено на плодове и зеленчуци, са малки и нямат нужната организация за боравене с големи количества стока, което и спира възможността за търсене на неразработени пазари, добави Тодоров.

Все пак той заключи, че производителите на плодове и зеленчуци ще пострадат най-много, но ембаргото ще повлияе и на преработвателите на плодове и зеленчуци, тъй като най-много продукти за Русия страната ни изнасяла под формата на консерви.

 

За автора

Сродни публикации