Евтаназирани са девет прасета в село Винарово, укрити от стопанин, неизпълнил мерките срещу АЧС » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Евтаназирани са девет прасета в село Винарово, укрити от стопанин, неизпълнил мерките срещу АЧС

Акценти

  • Продължават дейностите по прочистване на заразените места, където беше открито заболяване от африканска чума по свинете в област Видин

Девет прасета са евтаназирани в село Винарово, община Ново село, укрити от стопанин, който не е изпълнил мерките срещу заболяването африканска чума.

Това съобщи за БТА доктор Адриан Данков – директор на Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) във Видин.

Животните попадат в 20 километровата санитарна зона. Там е трябвало да бъдат унищожени заради опасност от възникване на ново огнище на зараза. Това не е е направено, въпреки че собственикът е подписал документ, че е изпълнил дадените му от експерти на ОДБХ предписания.

Продължават дейностите по прочистване на заразените места, където беше открито заболяване от африканска чума по свинете в област Видин.

В промишлен свинекомплекс във видинското село Новоселци, където са унищожени близо 4000 прасета, след открито заболяване от африканска чума, е извършена първоначална дезинфекция и продължава механичното прочистване на детайлите във фермата.

Всеки ден се извършват проверките в населени места от областта по график и със съдействието на местните кметове, допълни Данков.

Припомняме, че през юли беше регистрирано заболяване от африканска чума в ромския квартал „Нов път“ във Видин. През септември беше потвърдена положителна проба и от отстреляно диво прасе в района на село Коста Перчово, община Кула. Дни по-късно беше установено заболяването и в промишлен свинекомплекс във видинското село Новоселци.

 

За автора

Сродни публикации