Евтаназирането с пяна е според правилата, обясниха от БАБХ » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Евтаназирането с пяна е според правилата, обясниха от БАБХ

Акценти

  • От Агенцията поясниха, че месото, което в момента се предлага в търговската мрежа трябва да бъде придружено със сертификат.

Така се намалявал рискът от разпространение на заразата.

След започналото умъртвяване на прасетата в свинекомплекса в село Николово, в социалните мрежи се появиха редица снимки, показващи самото евтаназиране. То е извършено с пожарникарска пяна, което според природозащитници не е хуманно.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) оповестиха, че се спазват всички правила при умъртвяването на животните. Това стана ясно от съобщение изпратено от Агенцията до медиите.

Според обясненията на БАБХ, умъртвяването се извършва с пяна, а не с ток, за да се избегне рискът от разпространение на заболяването. По същата причина се извършва и загробване, а не изгаряне на труповете.

От Агенцията поясниха, че месото, което в момента се предлага в търговската мрежа трябва да бъде придружено със сертификат. Без него то не може да бъде продавано, а чрез изискуемите документи може да се проследи произходът му.

Предвидено е умъртвяването на животните в свинекомплекса да се извърши във възможно най-кратки срокове. Целта е да се предотврати разпространението на заразата.

 

Сродни публикации