Защо европейците искат свободно отглеждани животни » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Защо европейците искат свободно отглеждани животни

Акценти

  • В Чешката република 88% от кокошките са в клетка

С петиция ще се събират подписи за премахването на клетките за отглеждане на селскостопански животни

Предимно зайците, кокошките, прасетата и пъдпъдъците се отглеждат в клетки. Голяма част от живота им преминава имено в тях. В борба с тази практика през септември стартира европейска гражданска инициатива за подобряване на условията на живот. Идеята срещна подкрепа от страна на няколко неправителствени организации в Чешката република. Това съобщават от EURACTIV.cz.

Инициативата подеха миналия септември, в Европейския парламент, от групата за кампании за правата на животните – Състраданието в световното земеделие (CIWF). Сега стремежът на поддръжниците на идеята е да бъда събрани минимум един милион подписа от поне седем държави-членки на ЕС. Планирано е това да се случи през следващите дванадесет месеца. Така ще се създаде ангажимента за Европейската комисия да се заеме с проблема и да внесе законодателни мерки.

Петицията има подкрепа и от няколко чешки евродепутати. Като в страната им кампанията започна от началото на октомври в Прага. Представители на CIWF се надяват инициативата им да събере 50 000 подписа само в Чешката република.

Живот на тясно

По данни на CIWF, 300 милиона са животните отгледани в клетки от раждането до смъртта си. Според чешката неправителствена организация Obraz-Obranci zvirat кокошките снасят яйца в изключително тесни пространства, където не могат да се движат. Те биват отглеждани и държани там, което оказва неблагоприятно влияние върху здравето им.

Мястото за раждане на свине майки или индивидуалните отделения за отглеждане на телета също са проблем. За сметка на това пъдпъдъците често живеят в клетки, където пространството за една птица е с размерите на подложка за халба бира.

Според членовете на CIWF тази практика за отглеждането на животни е пагубна за тях и трябва да бъде преустановена. Науката вече е доказала, че всички животни са чувствителни същества, които могат да страдат и да изпитват радост.

Проучванията направени от Obraz-Obranci zvirat показват, че три четвърти от чехите подкрепят идеята за прекратяване на този вид практика.

Според друго изследване, проведено от Евробарометър , 94% от хората в ЕС вярват, че е важно да се защити хуманното отношение към животните, отглеждани в стопанствата. Освен това 82% от хората смятат, че животните трябва да бъдат по-добре защитени.

Премахването на клетките може да вдигне цените на продуктите

Въпреки подкрепата на идеята за премахването на клетките, тя има и своите противници. В контрааргументите се споменава и промяната в цената на продуктите. Напълно възможно е в резултат на по-хуманните начини за отглеждане на животните да се повиши цената на яйцата. Много компании може да излязат от бизнеса, което би довело до повишен внос на чуждестранни яйца със съмнително качество. Реален сценарии е спада в броя на домашно отглежданите птици. Освен всичко това производителите на фуражи също ще загубя, и то част от своите пазари. Всичко това може да доведе и до увеличаване на безработицата.

Според експерти всички тези аргументи „против“ няма да позволят пълната забрана за отглеждане на животни в клетки да се осъществи.

В Чешката република 88% от кокошките са в клетка. От 2012 г. насам съгласно европейските правила животните трябва да се отглеждат в по-просторни такива.

Предложените сега законодателни промени от страна на CIWF биха означавали по-нататъшни иновации.

 

 

Сродни публикации