Европейската комисия ни наказва заради овцете в Болярово » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Европейската комисия ни наказва заради овцете в Болярово

Акценти

  • Така вече не само пограничните 7 общини ще бъдат със забрани ами и целите Бургаска, Ямболска и Хасковска област

Докато намерим решение на проблема на европейците им се изчерпа търпението

По-рано този месец от Българската агенция за безопасност по храните потърсиха помощ от прокуратурата, за да влязат в стопанството в Болярово и да вземат проби от животните. Събитията изпревариха реакцията на главния прокурор и малко след това стопаните сами потърсиха ветеринари, защото няколко от животните им умряха. По думите на животновъдите причина за смъртта на овцете е преяждане. След поредните сблъсъци ветеринарите в крайна сметка бяха допуснати, за да прегледат останалите животни и да направят аутопсия на едно от починалите.

Двата месеца протести и възпрепятстване на ветеринарните власти показаха, че имаме повече търпение отколкото решения. Реакцията на Европейската комисия не закъсня. Наложиха ни нови санкции. Към момента има изготвен проект, чрез който да се промени обхвата на териториите с рестрикции заради чумата по дребните преживни животни. Така вече не само пограничните 7 общини ще бъдат със забрани ами и целите Бургаска, Ямболска и Хасковска област.

От там вече ще бъде забранено излизането и транспортирането на животни и добитата от тях продукция. Предстои проекторешението да мине на писмена процедура. Очаква се ЕК да го публикува през следващата седмица.

 

Сродни публикации