Европа упрекна българските власти заради пика на АЧС » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Европа упрекна българските власти заради пика на АЧС

Акценти

  • Междувременно първи случай на АЧС беше констатиран в община Лом, област Монтана

Мерките са закъснели, потвърди и министърът на земеделието Десислава Танева.

Според еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис разпространението на Африканската чума по свинете е проблем, който българските власти не са успели да решат. Пред БНТ Андрюкайтис коментира, че в България не е направено много, за да се избегне пикът на заразата.

„Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал”, добави още еврокомисарят.

Към момента бедствено положение е обявено в 3 области на страната – Плевен, Русе и Разград, а огнищата са 19.

Андрюкайтис поиска властите да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки за превенция и борба с болестта. Според него всеки трябва да знае какви последствия може да има разпространението на заразата. Хората трябва да са наясно с предприетите мерки.

„ България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство”, предупреди Витянис Андрюкайтис.

Във връзка с разпространението на заразата в страната беше изпратен и екип на Европейската комисия. Той трябваше да извърши оценка на щетите и размерите на епидемията от АЧС.

Междувременно първи случай на АЧС беше констатиран в община Лом, област Монтана.

От Българската агенция по безопасност на храните потвърдиха, че започват незабавно действията по хуманно умъртвяване на всички заразени и контактни свине. В това число влизат и тези в нерегистрираните обекти и обектите, които са без приложени мерки за биосигурност – лични стопанства в засегнатите населени места и 3 км зони около огнищата на болестта.

Как коментира проблема министърът на земеделието Десислава Танева?

Тя също потвърди, че сектор „Свиневъдство“ е под огромна заплаха.

„Ние трябва със сигурност да спрем разпространението на африканската чума по свинете и да спасим един много добър сектор”, добави министър Танева.

Въпреки многобройните експерти на терен и усилената работа за ограничаване на заразата според министър Танева предприетите мерки наистина са закъснели.

„Със сигурност е било по-добре да бъде направено по-рано. Ние нямаме друг вариант за изход освен много бързо да се организираме и на място да убедим всеки от служителите, които са част от екипите за провеждане на мерките, как трябва да ги направят”, подчерта министърът на земеделието.

 

Сродни публикации