Европа очаква единна борба срещу АЧС » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Европа очаква единна борба срещу АЧС

Акценти

  • Андрюкайтис подкрепя идеята за съвместна работа между всички звена

Последствията от болестта няма да засегнат само фермерите

Във връзка с разпространяващата се в Европа и у нас Африканска чума по свинете еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис апелира да не разхлабваме мерките за неразпространение на болестта. Според него те не трябва да бъдат спирани.

Европейската комисия разполага с голям набор от разработени мерки за борба с болестта. Много от тях са свързани с биосигурността в стопанствата. Всички изисквания и ограничения въведени за защита от заразата трябва да бъдат спазвани. Вирусът е изключително устойчив и се разпространява лесно, няма значение дали стопанствата са от типа „заден двор“ или отглеждат животни за търговия. Важното е да бъдат защитени и опазени всички свине.

Сериозно внимание се обръща и на мерките прилагани по време на лов. Забраните за внос и транспорт на свинско месо и продукти с и от него трябва да бъдат стриктно спазвани. Дезинфекцията по границите и не само там, но и в стопанствата са от изключителна важност.

Андрюкайтис подкрепя идеята за съвместна работа между всички звена. Засегнати от разпространението на болестта няма да са само фермерите, защото са отглеждали животните си. Потърпевшите ще са много повече. Важно е да се обединят властите, ветеринарните специалисти, ловците, фермерите. Информационната кампания трябва да бъде насочена към широк кръг от хора. Пренасянето на заразата е изключително лесно и отговорността на хората към проблема трябва да бъде водеща за решаването му или поне за неговото ограничаване.

 

Сродни публикации