Европа обсъди как да изкорени болестите по животните » Съвети в земеделието

юни 01, 2023

Европа обсъди как да изкорени болестите по животните

Акценти

  • На конференцията присъстваха министри на земеделието на повече от 20 страни

От Европа ни дават за пример, защото борим чумата успешно

В края на миналата седмица в Брюксел се проведе конференцията „Партньорство и инвестиции за свят, свободен от Чума по дребните преживни животни“. Инициативата имаше за цел да намери възможности за ликвидиране на болестта в световен мащаб до 2030 г. Събитието се проведе благодарение на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) и Европейската комисия. При нас вируса се разпространи през юни това лято. В резултат на това бяха предприети редица мерки за ограничаване разпространението на болестта. Именно заради тях страната ни беше отличена. България е първата страна-членка на ЕС, в която има регистрирани случаи на зараза. От Европейската комисия отчитат бързата, адекватна и законосъобразна намеса на компетентните органи, които са се погрижили разпространението на вируса да бъде прекратено.

На конференцията присъстваха министри на земеделието на повече от 20 страни, които са засегнати или са в риск от разпространение на болестта Чума по дребните преживни животни. Обсъдени бяха методи прилагани от страни в Африка и Азия. Там преките разходи правени годишно за борба с вируса са големи и нанасят немалки икономически и социални вреди.

Наболялата у нас тема за Африканската чума по свинете беше обсъдена на международната конференция „Трансгранични болести по животните в Европа – значение на международното сътрудничество за устойчивото животновъдство“, провела се на 6 септември. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните г-н Витянис Андрюкайтис посочи важността на мерките за превенция и контрол над заболяванията. Спазването им трябва да бъде съгласувано между органите на властта, контролните органи, ветеринарномедицинските власти, животновъдите, представителите на бизнеса, ловците, обикновените хора, съседните държави.

Витянис Андрюкайтис

Необходимо е да бъдат оповестени и спазвани мерките за биосигурност, добрите ловни практики. Важно е да се поддържа постоянна и навременна осведоменост на обществото. Отговорното отношение на хората за прилагането на мерките за защита и неразпространение на болестите зависи до голяма степен и от добрата им информираност. Това е един от начините да се намали риска от разнасяне на заразата.

Бяха припомнени навременните и правилни действия предприети в Гърция, България и Балканските страни през 2015-2017 г. Там успешно беше спрян и ограничен вируса на Заразния нодуларен дерматит. За целта тогава беше проведена координирана ваксинация. Не беше подминат и беса, който трябва да бъде изкоренен от ЕС до 2020 година.

 

Сродни публикации