Европа дава насоката за промяна на схемата с директни плащания на площ » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Европа дава насоката за промяна на схемата с директни плащания на площ

Европа дава насоката за промяна на схемата с директни плащания за земеделските производители, коментира в ефира на Bulgaria On Air Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) по повод изказването на лидера на ДПС Лютви Местан, че с разпределението на средствата по този начин е направена „фундаментална грешка“. Тодоров допълни, че не само у нас, но и в Европа много стопани не са получили финансиране по схемата заради изискването за площ от минимум 10 декара.

По данни на  АЗПБ при изменение на наредбата за директни плащания, така че стопаните на  300 декара да получат с 15 лева повече на декар, ще бъдат подпомогнати до 50% от производителите, сред които такива на плодове и зеленчуци, на етерични масла и т.н. По думите му останалите няма да бъдат особено ощетени, тъй като за тези сектори в момента няма много предвидени средства.

На въпрос дали изменението на начина на разпределение няма да изкуши стопаните към раздробяване на обработваемите площи, Тодоров коментира, че това евентуално може да случи при собствениците на земи от 600 до 1000 декара. По думите му по-големите стопани реално нямат полза от раздробяването на обработваемата земя.

Неговото мнение е, че плюсовете за земеделието като цяло ще са повече, ако държавата изгради добри механизми за контрол. Той подчерта, че трябва да има и много добра информация към хората, защо и как точно се случват нещата.
Тодоров коментира и информацията за забавени проекти на земеделци в Държавен фонд земеделие. По негова информация около 1400 проекта са забавени с около шест месеца. Това "създава реален риск за провал на бизнес идеите на земеделците, тъй като веднъж кандидатствали и инвестирали средства в проект, след това нямат право отново да кандидатстват“, посочи изпълнителният директор на  АЗПБ. Той припомни, че заместник-министърът на земеделието Явор Гечев е поставил срок до края на месец февруари да има решение по казуса със забавеното разглеждане на проектите. По думите на Тодоров очевидно има раздвижване, тъй като се „правят административни проверки“. Но хората трябва да бъдат информира какво се случва“, призова още Тодоров.

 

За автора

Сродни публикации