Еврокомисарят по здравеопазването одобрява мерките за борба с чумата » Съвети в земеделието

декември 06, 2023

Еврокомисарят по здравеопазването одобрява мерките за борба с чумата

Акценти

  • Еврокомисарят също призова хората да спазват правилата и мерките, за да не се допусне неволното разпространение на болестта

Във връзка с предприетите мерки за борба с чумата по дребните преживни животни тази седмица в страната пристигнаха европейски специалисти. Еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис изрази своето одобрени и подкрепа към управляващите и ветеринарните власти у нас. Според него предприетите мреки за борба с болестта са необходими и при това много ефективни. Предписанията в заповедите издадени до момента съответстват на препоръките и разпоредбите от европейска страна.

Европейските специалисти са на място от началото на седмицата и работят съвместно с българските си колеги. Вчера след обявяването на вторичното чумно огнище в град Болярово беше взето решение да се изчакат и повторните резултатит от лабораторните проби. Европейските експерти са запознати с това и одобряват предприетите до момента действия.

Чакат повторни лабораторни резултати от вторичното чумно огнище

Еврокомисарят също призова хората да спазват правилата и мерките, за да не се допусне неволното разпространение на болестта и в незасегнатите райони на страната. Той изрази мнение, че обезщетенията, който се изплащат към момента са адекватни, над пазарните цени са и организацията за бързото им изплащане е похвална и много добра.

Отлагат планираната евтаназия на две стада

Витянис Андрюкайтис  изрази своето съчувствие и съпричастност към стопаните загубили своите животни.

 

Сродни публикации