Евродепутати не виждат напредък в реформата на ОСП » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Евродепутати не виждат напредък в реформата на ОСП

Акценти

  • Преходен регламент ще гарантира, че плащанията към земеделските стопани няма да спрат

През септември ще се реши дали новият състав на Комисията по земеделие и развитие на селските райони ще трябва да изготви на ново позиция на ЕП за ОСП.

Преходни мерки за 2021 г. и реалистичен подход за реформата на ОСП поискаха евродепутатите преди дни. Те дискутираха по темата заедно с еврокомисаря по селското стопанство и развитието на селските райони Фил Хоган. Според тях е много малко вероятно постигането и прилагането навреме на сделка на равнище ЕС. Нейното действие реално ще трябва да започне в началото на програмния период през 2021 година.

Към момента несигурността относно Brexit и обсъждането на общата многогодишна финансова рамка (МФР) могат сериозно да повлияят върху бюджета за ОСП.

Част от членовете на Комисията по земеделие и развитие на селските райони не виждат напредък в реформата на ОСП.

В подкрепа на идеята за преходен регламент се изказа и Паоло де Кастро. Той е член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Според Фил Хоган Комисията е подготвена за възможността да възникне необходимост от преходен резервен план. Именно чрез него ще може да се гарантира, че парите ще продължат да текат към земеделските стопани, както беше досега.

В крайна сметка решението за отлагане на предложените реформи на ОСП беше взето. В началото на септември ще трябва да се реши дали трите доклада да бъдат изготвени директно на пленарното заседание или новата комисия да ги започне почти от начало.

Евродепутатите коментираха и търговско споразумение с държавите от Меркосур.

Не са малко на брой притесненията им, че някои от аспектите на сключената сделка ще окажат негативно влияние върху земеделските стопани в ЕС.

 

Сродни публикации