Акценти
- Консумацията на дюля е полезна за подобряване здравето на лигавицата на стомаха
Жълтият плод е незаменим помощник в борбата с белодробните заболявания
През есента и зимата разнообразието от плодове е доста по-оскъдно. На пазара могат да се намерят все повече екзотични, нетипични за страната ни продукти. По-вкусни обаче си остават нашенските плодове. Тези, произведените с любов, желание и грижа. Ябълките, крушите, дюлите, тиквите, гроздето, все природни богатства, които отглеждаме в изобилие. Тези плодове са лесни за съхранение. Освен това те са и по-дълготрайни. В студените дни, когато витамините от пресните храни са кът за организма ни, често страдаме от различни болести и здравословни неразположения. Понижения имунитет, често задавя процесите на лечение, а използваните антибиотици допълнително замърсяват телата ни с неестествени, химически получени вещества. Хубавото е, че природата се е погрижила да ни осигури свежа храна и за зимните месеци от годината.
Един от полезните плодове, който може да бъде консумиран по различни начини е дюлята. Тя се бере, когато пожълтее. Ако плодът е зелен, то твърдостта му е още по-голяма. Точно тогава не е най-подходящия момент за консумация. Дюлята се отличава със стипчивия си вкус. Той не е поносим и приятен за всеки, но приготвена на сладко или конфитюр, дюлята се превръща в уханно и незаменимо лакомство за всеки ценител. Рецепти за приготвянето й има много. Тя е полезна както сурова, така и термично обработена. Особеното при нея е, че може да послужи за направата на желе, което се приготвя от семките и обелките. Вътрешната част, т.е. месото на плода не се използва за това. То е основната съставка на конфитюрите и мармаладите.