Държавните горски стопанства предоставят 10 000 елхички за благотворителната кампания „Посади надежда“ » Съвети в земеделието

юни 09, 2023

Държавните горски стопанства предоставят 10 000 елхички за благотворителната кампания „Посади надежда“

Акценти

  • В 38 пункта в страната ще се продават живи елхичките като част от благотворителната кампания

Държавните горски стопанства предоставят 10 000 елхички за благотворителната кампания „Посади надежда“.

„5 лева от всяко закупено дръвче ще бъдат дарени за покриване нуждите на семейства с репродуктивни проблеми“. Това каза министър Танева на официалното стартиране на кампанията.

Тя допълни, че в 38 пункта в страната ще се продават живи елхичките като част от благотворителната кампания. Това е третата поредна кампания за закупуване на живи елхички. През 2015 г. в името на каузата са били закупени елхи от 1 200 граждани, а през 2016 г. – от 3 000.

Инициативата, с която се призовават гражданите да купят коледните дръвчета, пролетта ще продължи с кампания по засаждането им.

На стартирането на кампанията присъства българският еврокомисар Мария Габриел. Според нея, кампанията дава две много силни послания. Първото е, че науката дава живот, второто за важността от опазване на околната среда. „Тази седмица Европейската комисия ще публикува първата си комуникация по отношение на зеления пакт. Днес повече от всякога имаме нужда всички заедно да отправим силно послание за това да пазим околната среда. Пожелавам си тези горички на надеждата да са символ на това как нашето поколение да има за грижа не само да предвижда бъдещето, а най-напред да го прави възможно за децата ни“, каза еврокомисарят.

Партньор в кампанията „Посади надежда“ е Фондация „Искам бебе“. По думите на основателя й Радина Велчева, към момента в България двойките с репродуктивни проблеми са 145 хиляди. „Тази кампания е извън държавното финансиране, остават т.н. донорски програми. Средствата необходими за процедура с донорска яйцеклетка са между 5 и 10 хил. лева. Между 30-40 хил. са семействата, които не могат да имат деца със собствена яйцеклетка. С настоящата кампания част от тези семейства ще могат да сбъднат мечтата си за детенце“, категорична беше Велчева.

В кампанията участва и Сдружение „Аутизъм днес“. Председателят Владислава Цолова от своя страна каза, че кампанията на МЗХГ „Купи жива елхичка, помогни на дете с аутизъм“  през 2015 година е помогнала за развитието на центъра и на деца с подобни проблеми.

 

За автора

Сродни публикации