Държавна помощ de minimis може да получат тютюнопроизводителите » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Държавна помощ de minimis може да получат тютюнопроизводителите

Акценти

  • Министър-председателят обясни, че за целта са нужни около 1,5 млн.-2 млн. лв.

УС на Държавен фонд „Земеделие“ трябва да реши дали така ще бъдат компенсирани хората за неполучените им плащания от гръцката фирма длъжник.

Както и по-рано миналия месец, така и в последните му дни тютютнопроизводителите у нас изразиха своето недоволство от още неполучените плащания от гръцка фирма. Тя им дължи около 1 млн.лв, а тези средства висят като неплатени задължения още от 2016 г. На 30 март хората излязоха на протест и затвориха главния път Шумен – Силистра. Те бяха категорични, че няма да пуснат движението докато не ги чуе и премиерът Бойко Борисов, за да намерят решение на проблема.

Желаната среща се състоя в шуменското село Пристое. Предвидено е утре, в четвъртък, Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ да вземе решение за изплащане на дължимите суми на тютюнопроизводителите от Североизточна България.

Очаква се средствата да бъдат изплатени чрез държавната помощ de minimis. За целта е необходимо да бъдат изготвени списъци. В тях трябва да фигурират всички засегнати земеделски стопани. Министър-председателят обясни, че ще са нужни около 1,5 млн.-2 млн. лв.

Паралелно с въпроса за плащанията от гръцката фирма беше поставен и проблемът с дължимите данъци за преходната национална помощ, която хората получават от 2010 г. Досега задълженията им към бюджета са се натрупали и те трябва да погасяват данъци за 5 години назад. На този проблем обаче решение не беше намерено. Хората получиха уверение от министър-председателя, че такова ще се потърси. Според него е възможно да се даде отсрочка за по-дълъг период и да се търси начин за прекомпенсиране във времето.

Тютюнопроизводителите коментираха и проблема си с програмата за застраховане на земеделската продукция. Те разказаха, че частна компания отказвала да изплати средства за щети. В тази връзка премиерът им обясни, че в решаването на частно-правен проблем държавата не може да се меси, но все пак ще се търси реакция.

 

Сродни публикации