Държавата ще помага за сертифициране по Global G.A.P. » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Държавата ще помага за сертифициране по Global G.A.P.

Акценти

  • Към момента българските продукти са с дял от 62 % в големите вериги

Очаква се финансирането да започне от началото на 2019 г.

Българските продукти намират все по-голяма подкрепа както от институциите, така и от търговските вериги у нас. Съвместно мероприятие се проведе по повод инициативата „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти” и рождения ден на голяма търговска верига у нас. На събитието стана ясно, че все повече родни продукти достигат до западноевропейските пазари.

Като гост министърът на земеделието, храните и горите обясни, че от началото на следващата година започва държавното подпомагане за поемане на 50% от разходите за сертифициране по Global G.A.P. То ще бъде в полза на производителите на плодове и зеленчуци. Така ще се осигури по-добър достъп на производителите до търговските вериги.

Към момента българските продукти са с дял от 62 % в големите вериги. В някои търговски обекти и за определени групи храни тази цифра достига до 100 %.

След като стана ясно, че ЕК одобри държавната помощ за малки мандри в размер до 60 000 лв. от министерството са се съсредоточили да работят за подобна схема и за малките  кланици, за доилни апарати, както и за хладилно съхранение на плодове и зеленчуци.

 

 

Доброто сътрудничество между българските производители и търговските вериги вече може да бъде доказано и с цифри. Увеличен е износът на български продукти извън страната ни. Това показват данните предоставени от някои големи търговски вериги развиващи се успешно в България.

 

Сродни публикации