Държавата ще отпусне допълнителни средства за производителите на зеленчуци (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Държавата ще отпусне допълнителни средства за производителите на зеленчуци (ВИДЕО)

Акценти

  • ЕК е одобрила пренасочването на 175 млн. евро към изпълнението на нови мерки

Държавата отпуска допълнителни средства за производителите на зеленчуци.

Субсидията ще бъде отпускана на базата на доходите на земеделците. Новата мярка беше обявена на брифинг в Министерския съвет на министър Танева и производителя Красимир Кунчев, чието е и предложението за новата схема.

„Земеделците трябва да произведат и да продадат стоката си и на базата на получения доход от продажбата и да получат допълнителна субсидия. Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си. Иначе няма да получават субсидия”, поясни Кунчев. Веки стопанин трябва да си направи сметка какви зеленчуци да отглежда, в какъв обем и дали ще успее да реализира продукцията.

Oчаква се допълнителната подкрепа да бъде финализирана с решение на ЕК.

„3644 земеделски стопани, които досега бяха изключени от обхвата за подпомагане, ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро на хектар. Онзи ден ЕП гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1+1 година“, каза още земеделският министър.

Големите хранителни вериги вече поддържат активна комуникация с регионални производители. Предлагат им се договори за съвместна работа. Това се случва в съответствие с изискването в магазините да има повече стоки от местни земеделци.

 

За автора

Сродни публикации