Държавата оцени 300 дка край морето само за 140 000 лв. » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Държавата оцени 300 дка край морето само за 140 000 лв.

Акценти

  • В момента тече прокурорско разследване след сигнали за силно занижени оценки

Шансовете за справедлив завършек на сагата със сключваните в периода 2007-2009 г. горски заменки в стил кон за кокошка клонят към нула.

Новите оценки на сделките, които трябва да покажат колко пари следва да върнат на държавата облагодетелстваните фирми и физически лица, са супер скандални. От тях излиза, че фирми, получили огромни имоти по морето, всъщност са ощетени. Оценките са извършвани от държавната „Агролеспроект“, а съдържанието им е меко казано съмнително.

Един от най-скандалните случаи е замяната на „Трейшън Клифс енд спа резорт“ АД, свързвана с бизнесмена Красимир Гергов.

През април 2008 г. дружеството получава от държавата 282,78 декара в Балчик. Те са оценени на 2 031 466 лв., или 7 лв. на кв. м земя. Срещу този имот фирмата е предоставила 2984 декара гори из Видинско, Чупрене, Черни Осъм, Троян, Тетевен. Те са оценени на 2.034 млн. лв. Цената на държавните имоти се коментираше от експерти като много под пазарната.

Според новата оценка фирмата е била силно ощетена при тази сделка. Оценителите твърдят, че са намерили 19 аналози със сделки, сключвани в същото землище – с. Божурец, в периода от 2007 до 2009 г. Изчисленията им показват, че пазарната цена на имота е 140 526 лв. (б.р. документът е озаглавен 27.pdf) с включена цена на дървесината. Това прави смешните 49 стотинки на квадратен метър. Предходната оценка на имота бе за цена от 7,2 лв. на кв. метър. Ако се изхожда от новата оценка, „Трейшън Клифс енд спа резорт“ АД е надплатила на държавата 1 890 940 лв. спрямо старата оценка.

При частните земи на „Трейшън Клифс енд спа резорт“ разликата между нова и стара оценка не е толкова голяма. Фирмата е дала на държавата 2983 декара земи във Видин, Чупрене и т.н. със стара оценка от 2 034 916 лв., а според „Агролеспроект“ пазарната цена на тези имоти е 1 201 342 лв. Равносметката за „Трейшън Клифс енд спа резорт“ е сума от около 1 млн. лв., която фирмата следва да получи от държавата.

Огромна разлика има и при при друга голяма замяна – на „Мирта Инженеринг“ от 2007 г. Фирмата получава от държавата 1344,76 декара горски фонд във Варненско, оценени на 12,3 млн. лв. (9 лв. на квадратен метър). Срещу тези имоти фирмата предоставя 9357 декара в Своге, Рибарица, Тетевен и др., оценени на сходна сума.

Според новата оценка на „Агролеспроект“ тази сделка е била супер неизгодна за фирмата. След анализ на 57 сделки в съответните землища от държавната фирма са установили, че пазарната оценка на имота по метода на пазарните аналози би следвало да е 1 529 113 лв. или 1,13 лв. на кв. м. Сравнението с първоначалната оценка показва разлика от 10 770 887 лв. При оценката на частните имоти на фирмата, дадени в замяна на държавата, разликата също е голяма – старата цена е 12 352 338 лв., а новата – 1 907 250 лв. Заменката на „Мирта Инженеринг“ заедно с договора на друго свързано лице – „Бета Форест“, заеха първо място в импровизираната класация на инициативата „Зелени закони“ за най-скандалните сделки.

До абсурден краен резултат е довела и оценката на друга апетитна замяна по морето – на фирма „БГ Ленд Ко“, получила 20 декара в Балчик за 171 568 лв. или 8,6 лв. на квадратен метър. Според новата оценка пазарната цена на имота заедно с насажденията в него възлиза на 29 474 лв. или 1,47 лв. на кв. м. За „БГ Ленд Ко“ няма информация за оценката на предоставените на държавата частни имоти.

„Това са абсурдни цени. Не е направен никакъв опит да се търси реална пазарна цена на имотите. Имаме подозрения, че са включвани дори оценки на идеални части, за да се намали цената на анолозите. Очакваме подробен анализ по оценките към края на седмицата“, коментираха от WWF.

ПРОЦЕДУРА

До повторни оценки на заменките на гори се стигна след открита наказателна процедура от Европейската комисия заради непозволена държавна помощ и предоставено предимство на отделни фирми и лица заради нереалните цени. Обект на наказателната процедура са само сделките, сключвани след приемането ни в ЕС. България се забави много с оценките и след няколко провалени опита все пак възложи договор на държавната фирма „Агролеспроект“. Скандалът с новите оценки бе предизвестен още в края на годината, когато земеделското министерство обяви, че при 103 от общо 132 сделки има предоставена дъжарвна помок, а останалите са изрядни. Както „Сега“ писа, в списъка на изрядните попаднаха едни от най-големите и знакови замени.

На този фон не е ясно как ще се развие процедурата по установяване на непозволена държавна помощ оттук насетне. В момента тече прокурорско разследване след сигнали за силно занижени оценки. Ново разследване заради забавянето на процедурата обмисля и Брюксел. „Сега“ ще продължи с проверките по сделките.

МЕТОДИКА

Цените при сключване на самите сделки в периода 2007-2009 г. са определяни на базата на сложна методика, отчитаща серия от показатели:

  • – категорията на земята;
  • – коефициенти за близост до урбанизирана територия;
  • – близост до море;
  • – близост до град.

Към тази базова цена са се правили фиксирани добавки за отделни райони като курорти и ивица в 10 км от брега и др. Цените на отделни имоти са нараствали допълнително заради протекционистки мерки срещу урбанизацията, имало е и „пазарен регулаторен коефициент“ с добавки за аткраткивни зони като морето, големи планински курорти и др.

В решението си за откриване на наказателна процедура ЕК указа изрично как следва да се установи дали е налице предимство:

  • – 1. изчислява се разликата между реалната пазарна цена и административната цена на частните имоти;
  • – 2. изчислява се разликата между реалната пазарна цена и административната цена на държавните имоти.

Държавна помощ е налице, ако разликата между 2 и 1 е положителна.

Източник: СЕГА

 

За автора

Сродни публикации