Държавата избира дали да подкрепи родното производство » Съвети в земеделието

август 04, 2021

Държавата избира дали да подкрепи родното производство

Акценти

  • При обратното начисляване на ДДС данъкът се начислява на получателя

Обратното начисляване на ДДС може да реши проблема с нелегалния внос.

Нелегалния внос на хранителни стоки води до засилване позициите на сивия сектор. Този проблем за съжаление не засяга само България. На европейско ниво се работи за създаването на нова схема, която следва да помогне за вътрешно общностните продажби на плодове и зеленчуци.

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС в сектор „Плодове и зеленчуци“ беше тема, дискутирана от Димитричка Търпанова от Тутракан. Тя е заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз. В коментара й за БНР тя разказа, че този механизъм у нас сега е достъпен само за доставките на зърнени и технически култури.

При обратното начисляване на ДДС данъкът не се изисква както обикновено от доставчика на стоката или услугата. Той се начислява на получателя.

Според Търпанова този метод е насочен срещу нелегалния внос през границите. Така когато търговците внесат продукция на стойност от 1 лв, стигайки на борсата, цена й вече е повишена на 1,20лв., а тези 20% отиват право в джобовете им.

Обратното начисляване на ДДС в сектор „Плодове и зеленчуци“ може да бъде наложено или не от държавата. Това пак зависи от желанието й да бъдат стимулирани вътрешното производство или вноса на чужди стоки.

 

Сродни публикации