Решение ли е държавата да определя изкупните цени на гроздето » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Решение ли е държавата да определя изкупните цени на гроздето

Акценти

  • Лозари смятат, че тази година изкупните цени ще се нормализират и ще стигнат до 0,50-0,70 лв/кг.

Много от лозарите са готови да се откажат от производството на грозде заради високите разходи и ниската, понякога дори липсваща печалба

Вчера, на празника на лозарите, бяха зарязани лозите за берекет и плодородие. Всички в бранша се надяват тази година реколтата да е по-добра, защото пред 2018 г. градушките и дъждовете унищожиха сериозна част от гроздето. Трудности с пласмента на продукцията изпитват много от лозарите у нас. Те се обединяват около идеята и искането си,  държавата да се намеси и да регулира изкупните цени, за да не фалират много от заетите в бранша.

Хората с възмущение споделят, че големите прекупвачи през есента на 2018 г. са предлагали за гроздето цени от 0,20-0,30 лв/кг. Това стана причина за обявяване на  много необрани лозови масиви. За съжаление има хора, които още не са си получили изцяло парите от продадената продукция.

В село Глушник лозарите са готови да се откажат от производството, ако тази година изкупните цени не се повишат. Те се заканиха да оставят реколтата неприбрана. За тях цените от 0,30 лв/кг са недостатъчни, за да покрият разходите си и да отчетат печалба.

Заради загубите от 2018 г. около 200 дка в землището на селото може и да не бъдат обработени през тази година. Там лозовите масиви заемат обща площ от 3 000 дка. Хората се притесняват, че именно преустановяването на селскостопанските дейности води до обезлюдяване на селските райони.

Някои лозари смятат, че тази година изкупните цени ще се нормализират и ще стигнат до 0,50-0,70 лв/кг. Въпреки това, искането им за държавно регулиране среща подкрепата на всички. Повечето хора смята, че така ще се наложат стандарти, които ще подпомогнат производството на вино. Нужно е да се елиминират нелоялните практики и да се преустанови разреждането на виното с вода.

Много от производителите имат желание да разширят пазарите, до които достигат и да започнат да изнасят продукцията си за страни извън ЕС.

 

Сродни публикации