Дъжд, гръмотевици, бури и опасност от наводнения вещае прогнозата за днес » Съвети в земеделието

август 04, 2021

Дъжд, гръмотевици, бури и опасност от наводнения вещае прогнозата за днес

Акценти

  • В Западна България се очакват валежни количества между 25 и 45 л/м2

Облачно и дъждовно ще остане времето днес в Западна и Централна България.

Очаква се в обедните часове на много места в страната да се развие купеста и купесто-дъждовна облачност. Има опасност в следобедните часове да паднат и градушки.

Днес ще бъде доста ветровито, като скоростта на вятъра ще бъде от 20-30 км/ч. В някой източни райони на България той ще е и доста по-силен, а имено около 40-50 км/ч. През деня температурите ще се движат в диапазона от 18-23 градуса. По-хладно ще остане по Черноморието, където температурите няма да превишават 15-18 градуса.

Жълт код за бури и интензивни валежи е обявен за следните 7 области на страната:

  • Видин;
  • Монтана;
  • Перник;
  • Кюстендил;
  • Благоевград;
  • София;
  • София-град.

Там очакваните валежни количества ще са между 25 и 45 л/м2.

Разкъсана предимно значителна ще бъде облачността по Черноморието. Там вятърът ще бъде умерен до временно силен с посока от изток-югоизток. Температурите на въздуха ще достигнат до 15-18 градуса, а вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Значително облачност ще има над планинските райони. В часовете след обяд тя ще се развие до купесто-дъждовна. Очакват се краткотрайни превалявания от дъжд, които на места ще са придружени от гръмотевици. Валежи от сняг ще има на височина над 200 метра. Там ще духа и умерен до силен вятър от юг-югоизток. На височина до 1200 метра максималната температура ще бъде около 11 градуса, а на 2000 метра – близо 4 градуса.

Променливо и с превалявания от дъжд ще остане времето до края на седмицата. Причина за тях е средиземноморският циклон, който ще премине над страната ни. В последния ден от тази седмица ще имаме възможността да се порадваме на по-високи температури от порядъка на 30 градуса.

Заради обилните валежи е повишен рискът от поройни наводнения по горното течение на река Вит в Северна България и в планинските части на река Тополница в южната част на страната.

 

Сродни публикации