Дъждовното лято ще донесе богата реколта от царевица » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Дъждовното лято ще донесе богата реколта от царевица

Акценти

  • Слънчогледовият шрот бележи значително повишение в цените

Обилните валежи това лято са дали своя принос в увеличаване количеството на реколтата от царевица. Тъй като културата вирее добре при повишена влажност очакванията са за 2,9 млн.тона продукция от реколтирани 433 хил.ха.

При слънчогледа очакваните добиви за 2018/2019 г. са в размер на 1,77 млн.тона. При тази култура е отчетено намаление в обработваните площи и те са 727 хил.ха.

Зърнените култури поскъпнаха в световен мащаб

При пшеницата, рапицата и ечемикът тази година отчетените добиви са по-малки, което е и причина за повишаването на цените. На място, при започване на реколтирането те са били са по-високи спрямо миналогодишните. За месец юли най-висок скок има в цената на ечемика. Тя достига 200 долара/тон, а фуражната пшеница заема мястото след него с цена от 188 долара/т. Това показват данните за Черноморския регион.

Предвижда се Украйна да отчете големи количества от реколтирана царевица, те ще достигнат 30 млн.т. В светове мащаб производството на културата ще се увеличи до 1,05 млрд.тона, което на годишна база показва увеличение с 2 %. За страните от ЕС царевицата може да достигне цени от 150 евро/т.

Слънчогледовият шрот бележи значително повишение в цените. Търсенето му от страна на Китай също расте. При него преработката е сравнително малка, а цените на слънчогледовото сема са ниски. За месец юли FOB цената от Украйна достига 245 долара/т. За сравнение американския соев шрот отчита FOB цена от 350 долара/тон за същия месец. Обикновено разликата в цените на двата продукта е около 200 долара/т.

Според направените прогнози се очаква до 3 % спад в цената на рапицата и 4 % увеличение на изтъргуваните количества.

 

Сродни публикации