Дъждовете съсипаха реколтата от грозде » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Дъждовете съсипаха реколтата от грозде

Дъждовете съсипаха реколтата от грозде

Акценти

  • Винените сортове, които ще бъдат обрани се очаква да са на цена с поне 0,20 лв./кг над миналогодишната

Лоша година се очертава не само за зърнопроизводителите, но и за винарите в някои части на страната. Честите и проливни дъждове през юни и юли месец увредиха значително реколтата от грозде във Великотърновска област. Стопаните очакват може би най-слабите добиви за последните години.

Земеделците споделят, че в резултат на бурите на места унищожената реколта е над 90 %. Лозовите масиви са съсипани, а влагата създава условия за развитие на различни заболявания по растенията. Масово лозовите насаждения са засегнати от обикновена, брашнеста мана и сиво гниене. Земеделски производители от Северна България вече са отчели и появата на черно гниене по гроздето, което може да нанесе поражения в размер на 75 – 100 %.

брашнеста мана по лозите

Ниските добиви може да се окажат основна предпоставка за скок в цените на гроздето през тази година. Винените сортове, които ще бъдат обрани се очаква да са на цена с поне 0,20 лв./кг над миналогодишната. Въпреки тези прогнози представители от бранша не смятат, че цените на виното произведено в областта ще се променят.

 

Сродни публикации