Дъждовете в Бургаско предразполагат към заболяване на растенията » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Дъждовете в Бургаско предразполагат към заболяване на растенията

Дъждовете в Бургаско предразполагат към заболяване на растенията. Това обясни Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско. Повече дъждове има в Бургас, не толкова в района. Падналите количества за снощи в Карнобатския и Сунгурларския регион са около 4-5 л./кв.м. , в Камено – около 6 л./кв.м. „Дъждовете не са големи, но са чести , което оказва неблагоприятно влияние за развитието на растенията, защото са предразположени към повече заболявания от гъбични болести. За това трябва да се пръскат бързо“, обясни Киров.
През миналата седмица в Сунгурларе е паднала доста едра градушка, но пораженията не са големи. „Има начупени класове, малко ударен слънчоглед, но не е фатално“, разясни той.
Засега посевите се развиват добре. „Който проведе правилна агрохимическа защита ще се надява и на добри добиви с количества и добро качество“, категоричен бе Киров. Тази година рапицата е по-малко, отколкото предходните години . „Това се дължи на факта, че когато есенно време се съди рапицата е необходим дъжд, а при нас все по-рядко се появява такава възможност и се получава засушаване и за това много от колегите, включително и аз, намалихме рапицата до 2-3 пъти“, обясни Киров като допълни, че в Бургаски регион има рапица, но не толкова много, колкото предходните. Основна култура за областта е пшеницата, ечемика, рапицата , а пролетна култура – основно слънчоглед. Слънчогледът е вече засят и се развива добре. „Температурите са ниски и той се развива по-бавно, но за сега е добре“, обясни производителят.

 

За автора

Сродни публикации