ДФ "Земеделие" откри 15 съмнителни къщи за гости » Съвети в земеделието

април 24, 2024

ДФ „Земеделие“ откри 15 съмнителни къщи за гости

Акценти

  • Инспектиращите влязоха в къщата на певеца Милко Калайджиев в свиленградското село Мезек, но там не бе установено нарушение

15 къщи за гости не функционират като такива.

Това се установи след проверката на екипите на Държавен фонд „Земеделие“.

Субсидията за тях в размер на 4,5 милиона лева. Тя ще бъде изисквана в този размер обратно, пише още news.bg

Министър Десислава Танева обяви резултатите от извънредната проверка на къщите за гости. 113 екипа на Фонда са проверили на място общо 295 къщи.

При 15-те къщи за гости се посочват липсващи документи и категоризация. Също така и регистри за гостите. Това говори, че къщите за гости не са функционирали като такива.

Никоя от къщите не е свързана със служители във Фонд „Земеделие“. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.

По нейните думи проверките не са били политизирани, а са били максимално обективни. При проверката на 50 къщи за гости са присъствали и медии.

Проверки е имало и заради сигнали за конфликт на интереси. Такива къщи за гости от всички проверявани са на приближени или роднини на трима кметове. Съмнения има и за къщата на местен бизнесмен, приятел на кмета на Велинград.

Екипите са установили нарушения при още 74 къщи за гости. Там са установени други отклонения от изявените за изпълнение дейности. Санкцията за тях ще бъде между 5 до 15% от стойността на изплатената подкрепа.

Къщите се намират в Благоевград, Пазарджик, Варна, Добрич, Видин, Шумен, Пловдив и Разград.

Докладите от проверката ще бъдат предоставени на прокуратурата.

746 проекта са с изплатена субсидия. Това обясни ресорният заместник-изпълнителен директор на Фонд „Земеделие“ Калоян Костадинов. Извършва се анализ за изпълнението на бизнес плановете за останалите проверени къщи, допълни Костадинов.

През юни започна проверка на 288 къщи за гости, които са финансирани с европари по ПРСР (2007 – 2013).

По-късно обаче се оказа, че ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение. Независимо от това инспекциите продължиха, като в същия ден беше проверена и къща в смолянската община Борино.

Инспектиращите влязоха в къщата на певеца Милко Калайджиев в свиленградското село Мезек. Там не бе установено нарушение.

Заради констатирани нередности субсидията си трябва да върне къща за гости в Гургулят. Според информация на медиите, тя е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.

 

За автора

Сродни публикации