ДФЗ ще следи със сателит земеделските площи » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

ДФЗ ще следи със сателит земеделските площи

Акценти

  • Очаква се до края на годината стопаните да получат и годишните плащания по "Натура 2000", както и за необлагородените райони

В първите дни на септември трябва да се приключи договорирането с преработвателите.

От кампанията за 2021 г. у нас следва да бъде въведен стопроцентов мониторинг на земеделските площи. Това ще се случи още преди той да влезе в сила в Европейския съюз. Наблюдението на стопанствата чрез сателитни снимки ще се извършва чрез европейската система „Коперник“. Така ще се вижда ясно как реално се използват площите в страната.

В интервю за БНТ изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ Васил Грудев обясни, че по този начин ще се следи и развитието на културите. Реално на месец сателитните снимки ще бъдат около десетина и ще елиминират нуждата от посещение на чиновници на място и попълване на множество документи.

По този начин инспекциите ще се правят без да се изисква стопаните да присъстват на тях:

„Стопаните трябва да знаят, че ще бъдат непрекъснато и постоянно наблюдавани като площ. Контролът ще става без да ги притеснява администрацията, без да им се налага да си губят времето, да придружават експертите и да се запознават с контролни листа. За следващата не, но за по-следващата кампания директни плащания се надявам да имаме покритие“, каза Грудев. Европейската комисия ще изисква подобен контрол от началото на следващия програмен период.

Освен това се очаква пълна електронизация на процесите между фонда и бенефициентите му.

Тя ще обхване всичко – от подаване на заявление за кандидатстване, цялата комуникация помежду им, както и създаване на електронни досиета на всеки от 120 000 получатели на средства от фонд „Земеделие“.

Васил Грудев обясни още, че е заварил закъснение на преписките с между 12 и 18 месеца. По тази причина е предвидено през първата седмица на септември да бъде приключено договорирането с преработвателите и да се пристъпи към сключването на договори по горските мерки.

Договори с 880 млади фермери на обща стойност 60 млн.лв вече са подписани. От тях става ясно, че най-голям е интересът към биологичното отглеждане на плодове, зеленчуци и трайни насаждения.

Очаква се до края на годината стопаните да получат и годишните плащания по „Натура 2000“, както и за необлагородените райони. Грудев посочи, че ще се ръководи в работата си от два принципа: спокойствие и прозрачност. Обстановката във фонда вече е спокойна, каза шефът му след като уволни четирима души на високи постове. „Трябва да осъзнаем и признаем, че има нездрави интереси в самия фонд,“ каза Грудев и повтори, че институцията няма да толерира служители, които демонстрират начин на живот, несъпоставим със статута на държавен служител.

 

Сродни публикации