ДФЗ ще изплати 103 млн. лв. за застъпени площи » Съвети в земеделието

май 20, 2024

ДФЗ ще изплати 103 млн. лв. за застъпени площи

Държавен фонд „Земеделие“ ще нареди по сметките на 94 хил. земеделски стопани 103 млн. лв. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Каварна, цитирана от пресцентъра на МЗХ.

Средствата са за застъпени площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за кампания 2014. Министър Танева уточни, че до края на май ще бъдат изплатени и сумите за застъпени площи по мерки 211 „Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планинските райони”, 212 „Плащания на земеделски стопани в райони с ограничения, различни от планинските райони“ и 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

За застъпените площи по преразпределителното плащане средствата се очаква да бъдат изплатени до средата на юни. За всеки от земеделските производители, които са кандидатствали по СЕПП, ще има доизчисления за плащане около 1,60 лв. на декар.

Танева коментира и възможността за удължаване на срока на кампанията за директни плащания през 2015 година, като поясни, че до края на днешния ден Министерството очаква предложенията от браншовите организации в страната и в понеделник ще бъде обявено дали и с колко ще бъде удължен срокът.

До момента по кампанията за страната са подадени над 98 000 заявления по всички схеми и мерки за директни плащания. По СЕПП заявленията са 46 811, а заявената площ е 3,08 млн. ха.

 

За автора

Сродни публикации