ДФЗ приема заявки за плащане за компенсации на засегнатите от руското ембарго производители » Съвети в земеделието

април 25, 2024

ДФЗ приема заявки за плащане за компенсации на засегнатите от руското ембарго производители

От 8 до 15 октомври 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” се приемат заявки за плащане по схема „Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете”. Помощта се изплаща за необрана или изтеглена от пазара продукция. Документите се подават по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица.

Заявки за плащане могат да подават производителите на плодове и зеленчуци, чиито заявления за намерение са нотифицирани до ЕК, получили са одобрение на намеренията за участие и са подали исканията за прилагане на мерките „изтегляне от пазара" и "небране" в областните дирекции на фонд „Земеделие“, а дейностите по тях са изцяло изпълнени и проверени от Техническия инспекторат на Разплащателната агенция. Образци на документите са публикувани ТУК. Субсидиите по извънредната схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 година.

При попълване на искането за прилагане на "изтегляне от пазара" се вписваха мястото и датата, на които заявените количества плодове и зеленчуци ще бъдат готови за претегляне. Описваха се и организациите, на които ще бъде предоставена продукцията. При мярка „изтегляне от пазара“, плодовете и зеленчуците могат да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Продукцията може да се използва и като храна за животни. При мярката "небране" се записваше датата, на която ще бъдат унищожени насажденията в полето.

Общият бюджет по мерките "изтегляне от пазара" и "небране" за всички държави-членки на Европейския съюз е 125 млн. евро и допълнителни 30 млн. евро за праскови и нектарини. С тези средства се подпомагат производителите на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи и праскови и нектарини.

 

За автора

Сродни публикации