ДФЗ изплати 25 млн. лева за ремонт на храмове » Съвети в земеделието

юни 19, 2024

ДФЗ изплати 25 млн. лева за ремонт на храмове

Субсидии от 25,3 млн. лева за ремонт на 91 храма са изплатени по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. до момента. Общата одобрена субсидия за реновиране на църкви е 66 млн. лева. Помощта е по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”. Финансовата подкрепа е за реконструкция и ремонт на сгради с религиозно значение и подобряване на прилежащите пространства. Субсидиите покриват 100% от одобрените разходи.

Едни от отличниците в изпълнение на тези проекти са църквите „Свети Димитър” в гр. Искър и „Успение на Пресвета Богородица” в гр. Долна баня.

Субсидията за храма в гр. Искър е одобрена 100% и е в размер на близо 187 000 лв. Сумата е платена в пълния й размер. Парите са използвани за цялостен ремонт на църквата – реновиране на ритуалната зала, ремонт на камбанарията и създаване на парк край храма.

Църквата „Успение на Пресвета Богородица” е получила над 479 000 лв. за реконструкция и извършване на разнообразни строително-монтажни работи и реконструкция на дворното пространство. Изпълнителите на проекта са спазили всички изисквания и процедури за реализиране на инвестицията и разходите им са покрити на 100% със средства от ПРСР.

 

За автора

Сродни публикации