ДФЗ е разплатил 99% от бюджета на ПРСР през 2015 г. » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

ДФЗ е разплатил 99% от бюджета на ПРСР през 2015 г.

Държавен фонд "Земеделие" е разплатил през 2015 г. 99% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г. Заедно с директните плащания и програма "Рибарство" са разплатени 3,281 млрд. лв. Това каза на пресконференция директорът на Фонда Румен Порожанов.

От началото на действие на ПРСР са разплатени 94% от бюджета й. Порожанов уточни, че все още се правят изчисления и проверки и окончателните цифри ще са ясни в средата на 2016 г.

От 2007 до 2014 г. земеделските производители са получили заедно с агроекологичните мерки над 9 млрд. лв., допълни той. 

Плащанията през 2015  г. за животновъдство са 273 млн. лв. заедно с извънредната помощ след руското ембарго.

Миналата година по ПРСР, когато е бил пикът на разплащанията, изпълнителите на проекти са получили 1,3 млрд. лв. Не са усвоени над 24,5 млн. лв., което представлява усвояване от 99% за 2015 г.

Той посочи, че извънредният прием по мярка 121 за закупуване на земеделска техника допълнително е повишил усвоените средства. Бюджетът междувременно беше преразпределян с разрешението на Брюксел, припомни директорът на Фонда.

Той обясни, че е имало порочни проекти по частните мерки, както и общински, които не отговарят на изискванията. Те просто не са разплатени. "Може би най-проблемни бяха общинските проекти по тази и други оперативни програми заради процедурите по ЗОП", отчете Порожанов.

Той заяви, че всички заявени пред ДФЗ общински проекти по ПРСР са били за 1,298 млрд. евро. При подписването на договорите общата сума е редуцирана с 14%, а след процедурите по ЗОП и 266 финансови корекции е постигнато с 29,22% крайно редуциране на разходите.

„Системата работи, България не е пощенска кутия за разплащане на проекти”, каза шефът на Фонда.

Той посочи, че в новия период с новия ЗОП, който трябва да се приеме и с новите наредби сме поели ангажимент пред ЕК допълнително да бъдат синхронизирани процедурите.

 

 

Надежда Бочева, Евгения Маринова

 

За автора

Сродни публикации