Други три проби са положителни за бруцелоза » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Други три проби са положителни за бруцелоза

Акценти

  • Шилетата на няколко месеца са регистрирани в системата като овце

Премаркирани животни и свине в боксове са открили ветеринарите при проверка на място

Във връзка с регистрирания в село Вуково случай на бруцелоза в Кюстендил беше свикано заседание на Епизоотичната комисия. По време на срещата стана ясно, че в обекта, където е било болното животно в боксове са отглеждали и свине. От останалите 25 овце в стопанството са взети кръвни проби. В селото има още 7 животновъдни обекта, в които се отглеждат общо 21 кози. Те също са изследвани.

Обектите са поставени под възбрана. Млякото и млечните продукти добити и произведени там могат да бъдат консумирани само след термична обработка.

По време на работа, при вземане на пробите ветеринарите са установили, че три от животните липсват. Едното от тях, което е дало положителен резултат за наличие на зараза е мъртво, а трупът му е изхвърлен в трупната яма в Бобошево. Това е обяснил собственикът му.

Друго нарушение, което са открили ветеринарните власти е премаркирането на животните. Шилетата на няколко месеца са регистрирани в системата като овце. Това по закон е недопустимо и наказуемо деяние както за собственика, така и за ветеринарния лекар, който обслужва обекта.

От взетите проби от останалите 25 овце има още три положителни. Заразените животни са евтаназирани, а труповете ще бъдат обезвредени.

 

Сродни публикации