Дронове унищожават до 98% от вредители по посевите » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Дронове унищожават до 98% от вредители по посевите

дрон за пръскане

Акценти

  • В Китай армейския червей е засегнал 950 000 хектара култури в 24 провинции

Иновативните технологии и цифровизацията далеч не са непознати за земеделските стопани в Китай.

Там те използват дронове в борбата с вредителите по земеделските култури. Чрез този метод биват унищожени до 98% от тях.

В мащабна операция за борба с вредителите по селскостопанските култури си партнират произвoдитeлят нa дронoвe ХАG, бaзиpaн в Гyaнджоу и немския фармaцeвтичeн гигaнт Вауеr Сrор Ѕсіеnсе. Целта е да се постигне успех в борбата с армeйския червeй нападнал посевите в китaйския региoн Гyaнcи.

Под ръководството на правителството в югoзaпaднaтa провинция Юнaн била проведена операция по третиране на насажденията. С помощта на дронове, заредени с инсектицид с ниска токсичност, били унищожени вредителите.

Досега повечето от стопаните се бореха с вредителя чрез употребата на традиционните инсектицидни пръскачки. За съжаление те не са толкова бързо подвижни и не успяват да унищожат армейския червей.

От нападения на вредителя страдат стопани по цял свят. Той се разпространява от Америка чак до Африка и Азия. Напада редица посеви, сред които – ориз, царевица, зеленчуци, памук и други.

В Китай армейския червей е засегнал 950 000 хектара култури в 24 провинции. По оперативни данни засегнатите райони вече са над 90%.

Благодарение на дроновете сега посевите могат да се пръскат след залез слънце. Особеното е, че именно през нощта армейският червей се храни усилено.

Освен борбата с него дроновете са постигнали успех и в унищожаването на други видове вредители. Според фермерите този метод за растителна защита скоро ще намери масово приложение заради своята висока ефективност.

 

Сродни публикации