Драстичен спад на реколтата отчитат в Швеция » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Драстичен спад на реколтата отчитат в Швеция

пшеница

Акценти

  • Държавата вече се е погрижила да осигури финансова подкрепа за зърнопроизводителите, като са осигурени 1,2 млрд. крони

За разлика от обилните валежи, които отчетохме през това лято, в други страни, в Европа дъждовете се оказаха само мираж. Швеция беше обхваната от необичайна гореща вълна, която стана една от основните причини за ниските добиви на жито през тази година. Липсата на валежи и сухото време са довели до намаление на реколтата с над 40 % спрямо миналогодишните количества.

Фермери в страната споделят, че очакванията им за количеството на зърното през настоящата година не надхвърлят 1,7 – 1,9 млн. тона. В случай, че прогнозите се оправдаят Швеция може да увеличи вноса си на жито от други страни. Нуждите в страната са големи. Зърнената култура се използва както за фураж, така и за производството на биогориво.

Държавата вече се е погрижила да осигури финансова подкрепа за зърнопроизводителите, като са осигурени 1,2 млрд. крони, което е приблизително 117 млн. евро. С парите ще бъдат подпомогнати фермерите през тази и следващата година.

Зърнопроизводители в Германия споделят същите проблеми, като колегите си в Швеция. Сушата и там е довела до спад в добивите. В защита на интересите си фермери вече са поискали субсидии в размер на 1 млрд. евро. При тях обаче властите ще изчакат до събиране на данните за реколтата и тогава ще решат дали и какви субсидии ще осигурят.

 

Сродни публикации