До 8 години затвор за умишлен горски пожар » Съвети в земеделието

май 29, 2024

До 8 години затвор за умишлен горски пожар

Акценти

  • От началото на тази година до момента на територията на страната са регистрирани 301 горски пожара, с обща площ от 21 000 дка

Паленето на огън в горска територия е допустимо при голямо внимание само на определените за целта места.

До 8 години затвор може да отнесе човек, който умишлено причини пожар в гора. Санкциите за нарушаване на противопожарните правила в горските територии са в размер до 500 лв. за физически лица и до 1000 лв. за юридически. Това предупреждават от Изпълнителната агенция по горите.

От началото на тази година до момента на територията на страната са регистрирани 301 горски пожара, с обща площ от 21 000 дка, като 99 % са низови пожари.

От агенцията напомнят посетителите в горите да не проявяват небрежност, за да не възникнат пожари. При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно сигнализиране и осъществяване на връзка на телефон 112.

Паленето на огън е допустимо само на специално изградените огнища, които имат информационни табели “Място за палене на огън“.

Забраненето е паленето на открит огън по време на пожароопасния сезон, който продължава до ноември. Извършването на огневи работи на 100 метра от границите на горите също е забранено в този период.

Съществува и изрична забрана за палене на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи.

 

За автора

Сродни публикации