До 5 000 лв. глоба грози фермера изоставил конете си в планината » Съвети в земеделието

декември 01, 2021

До 5 000 лв. глоба грози фермера изоставил конете си в планината

Акценти

  • Обвиняемият не е спазил законовите изисквания за откриване на животновъден обект в планината

Предстои делото срещу Петър Пищелов, който е обвинен в нехуманно отношение към животните

Обвинителен акт срещу фермера, който миналата зима изостави стадото си от коне в Осоговския балкан, беше внесен в районната прокуратура в Кюстендил.

Петър Пищелов е обвинен в нехуманно отношение към животните по чл. 78 от Наказателния кодекс. Няколко от животните бяха загинали от измръзване заради нехайното отношение на 40-годишния им стопанин.

В рамките на няколко месеца продължи разследването по случая. По първоначална информация от глад и студ са измръзнали десетки коне. По-късно стана ясно, че намерените мъртви животни са 5.

Обвиняемият не е спазил законовите изисквания за откриване на животновъден обект в планината. Заради безхаберието му и нехуманното  отношение, което е проявил към животните, му бяха съставени два акта и от Регионалната агенция по контрол на храните в Кюстендил.

 

Те ще влязат в сила според окончателното решение на съда. В случай, че Пищелов бъде признат за виновен, може да му бъде наложена глоба до 5 000 лева.

В изявления пред репортери обвиняемият е обяснил, че не той, а приятелката му е виновна.

Въпреки суровите условия, в които бяха оставени животните, стадото оцеля. В планината дори са се родили няколко малки кончета.

 

Сродни публикации