До 5% ще е ръстът в цената на земеделската земя » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

До 5% ще е ръстът в цената на земеделската земя

Земята е един актив, който не се произвежда, нормално е цената ѝ да продължи да се покачва.

„Търсенето не е намаляло. Не очакваме в цялата страна да има ръст на цената над 5%“. Това каза пред БНР Стайко Стайков – председател на собствениците на земеделски земи в България.

Комасираните парцели, които се напояват, са най-търсени на пазара, уточни той. Най-скъпа е земята в Добруджа, тъй като там е най-малко предлагането. Като качество и добиви, статистиката показва, че там са най-добрите условия, посочи още Стайков.

„Не може да се делим от другите страни в ЕС. Ние ще бъдем тотално неконкурентни без финансирането от Европа. Ще се върнем в 2007 година, когато не се отделяха средства за площи. Благодарение на допълнителното финансиране са разработени над 5 милиона декара. За да отделяш средства, както отделят другите в Европа, трябва да бъдеш поставен в горе-долу същите условия“, коментира председателят на собствениците на земеделски земи в България.

Николай Вълканов  коментира, че въпреки сериозното нарастване на субсидиите, те са по-малки от тези в Европа, защото „няма как да искаме френски субсидии, при положение, че не плащаме френски заплати“.

Според него политиката за субсидиране е сбъркана: „Тя трябва да насърчава ефективност и да е фокусирана върху това да създава жизнеспособни предприятия в агросектора. Нека да има субсидии, няма как да променяме европейската политика, но е въпрос на разсъждение как се използват те. Виждаме, че тези от производителите, които използват европейските плащания единствено и само, за да инвестират в стопанствата си, за да станат по-ефективни, те са производителите, които успяват. А тези, които използват директните плащания за социална издръжка на себе си и на своите семейства, те са тези, които ще бъдат обречени. Няма никакво значение какви ще бъдат субсидиите за тях. Те, в дългосрочен план, няма как да бъдат успешни агробизнесмени“.

 

За автора

Сродни публикации