До 31 май ще продължи Генералната сесия на OIE » Съвети в земеделието

август 04, 2021

До 31 май ще продължи Генералната сесия на OIE

Акценти

  • Ще се дискутират въпроси от глобално значение в областта на здравеопазването на животните и хуманното отношение

Форумът събра делегати от 182 държави членки на OIE, международни организации и регионални партньори.

В началото на тази седмица започна Генералната сесия на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE). Тя ще продължи до 31 май 2019 г. В нея участниците тази година ще са повече от 1 000. Сред тях има делегати от 182 държави членки на OIE, международни организации и регионални партньори.

От българска страна във форума ще участват:

  • кадри от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните;
  • екип от експерти от ведомството с ресори здравеопазване и хуманно отношение към животните.

Предвидено е по време на сесията да се дискутират въпроси от глобално значение. Те ще са в областта на здравеопазването на животните и хуманното отношение. Делегатите на страните членки ще гласуват нови международни стандарти.

Сред акцентите на форума ще бъде темата за влиянието на външни фактори като климатичните промени, социално-икономическите и търговски партньори върху ветеринарните служби. Предвидена е дискусия за това как те се адаптират. Ще бъде засегнат и върпосът за ситуацията и развитието й във връзка със заболяването Африканска чума по свинете в световен мащаб.

По време на сесията ще се коментират прозрачността и надзора на заболяванията, борбата с антимикробната резистентност, биосигурността при здравеопазването на водните животни.

Във фокуса на вниманието на участниците ще бъде и болестта бяс, приемането и одобрението на програмите за контрола й с цел изкореняване на заболяването до 2030 г. в световен мащаб.

 

Сродни публикации