До 26 август трябва да са готови списъците за изплащане на стимулите за доброволното клане на домашните свине » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

До 26 август трябва да са готови списъците за изплащане на стимулите за доброволното клане на домашните свине

Акценти

  • Вече втора седмица в Плевен няма открит нов случай на АЧС

Нов кратък срок за доброволно клане на домашните свине беше обявен в двете санитарни зони около промишлени свинекомплекси в Плевенско.

Пред БНР д-р Иван Йорданов, директор на Инспекцията по опазване на храните, обясни:

„Във всички случаи, когато екипите, извършили проверка, са установили неизпълнение на заповедта за доброволно клане. Издадени са съответните предписания с къс срок за изпълнение, като ще последват контролни проверки и при констатиране отново на неизпълнение ще се пристъпи към съставяне на актове и евтаназиране на животните“.

Списъците със стопаните, които ще получат по 300 лв като стимул за прочистване на местата трябва да са готови до 26 август.

Епизоотичната комисия не откри мотиви, за да разшири 20-километровата зона. На фермерите, чиито стопанства попадат там ще се изплащат по 300 лв. Предстои да бъде направено запитване дали това се отнася и за селата, в които имаше огнище и хората сами преустановиха отглеждането на домашни прасета, но не попаднаха в 20-километровата зона до свинекомплекси.

Вече втора седмица в Плевен няма открит нов случай на АЧС. При извършените проверки в 20-километровите санитарни зони са открили 36 случаи, в които продължават да се отглеждат домашни прасета.

 

Сродни публикации