До 12 октомври се забранява влизането в горската територия край с. Змеица » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

До 12 октомври се забранява влизането в горската територия край с. Змеица

Акценти

  • В следващите дни се очакват резултатите от изследването на останалите 9 проби от мъртви диви прасета

Заради установеният случай на зараза с Африканска чума по свинете се ограничава достъпът до ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона край с. Змеица.

Инфектираната зона, която е обявена от БАБХ е с площ от 200 кв.км. В нея се ограничават лов, дърводобив, туризъм, гъбарство и достъп на лица, които нямат отношение към мерките за контрол и ограничаване на заразата. За целта е издадена заповед на Районната дирекция по горите (РДГ), предаде БТА. До 12 октомври ще остане в сила забраната за навлизане в горската територия, в която е установено огнището на АЧС.

В територията, в която е наложено ограничението попадат:

  • – дивечовъдните участъци „Омана“ и „Извора- Кастракли“;
  • – ловностопанските райони Змеица, Чавдар, Борино.

С предупредителни табели е обозначена зоната, в която в 3-месечен период няма да се допускат ловци, туристи, гъбари, дървосекачи и преминаващи външни лица.

Във връзка с прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта в ограничената територия ще продължи наблюдението и контрола от страна на горски инспектори, екипи на горските стопанства и служители.

Само след издадено разрешително за достъп ще може да се извършват неотложни дейности в инфектираната зона. Областната епизоотична комисия ще преценява случаите на неотложни дейности.

По информация на РДГ в района не са открити нови случаи на мъртви диви свине. По-рано този месец пробите от два глигана бяха потвърдени като положителни за АЧС. Мъртвите животни бяха намерени в гориста местност край Змеица. Ветеринарните власти в Смолян очакват в следващите дни резултатите от изследването на останалите 9 проби от мъртви диви прасета, открити на различни места в областта.

 

Сродни публикации