До 10 юли ще бъдат извършени плащанията по Мярка 10 „Агроекология и климат“ » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

До 10 юли ще бъдат извършени плащанията по Мярка 10 „Агроекология и климат“

До 10 юли ще бъдат извършени плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“. В момента текат плащанията за дребните земеделски стопани, като срокът за приключването им е до 30 юни. „Там изчисленията са най-сложни и имаме заявки за малко над 10 000 хиляди бенефициента“, заяви министър Танева

Тя посочи, че тази година над 18 са директните плащания по всички мерки, което допълнително забавя изплащането на субсидиите. По думите й е нямало и предварително определен срок за изплащане на средствата по мярка 10. „Част от мерките бяха разплащани за първи път . Трябваше да се решат различни проблеми по повод размера на площите, които попадат в този обхват, който е предмет на инструмента по мярка 10. Изготвихме един индикативен график. Там, по повод изискването за финансови документи, бяха ни представени кашони касови бележки, фактури за продаване на зеленчуци и плодове. Операторите ги въвеждаха близо месец, т.е време, в което на практика щяха да бъдат направени изчисленията“, добави министър Танева.

Всички земеделски стопани, които са кандидатствали по мярката в срок до 31 декември на втората година трябва да представят диплома за завършено средно или висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарна медицина.

Тези, които нямат завършено образование в посочените курсове е задължително да преминат курс на тема „Възстановяване, опазване и укрепване на екосистемите, свързани със селското и горското стопанство“ (агроекологично обучение).

Повече информация и условия за записвания за курса можете да намерите ТУК.

 

За автора

Сродни публикации