До средата на октомври ДФЗ ще сключи договори по проектите за агротехника » Съвети в земеделието

май 29, 2024

До средата на октомври ДФЗ ще сключи договори по проектите за агротехника

До средата на октомври Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще сключи договори по проектите за земеделска техника, за които беше обявен извънреден прием. Това съобщи на форума „Предизвикателства за развитие на сектор Земеделие“ директорът  на Фонда Румен Порожанов.
Припомняме, че  беше обвявен извънреден прием на проекти за закупуване на земеделска техника по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. с бюджет по приема 50 млн. евро. Проекти се приемаха само от 7 до 12 септември, защото разплащането трябва да се случи до края на годината.
Проектите вече са ранкирани (б. р. класирани по точки). Днес ранкингът ще бъде публикуван на страницата на ДФЗ.
Оценяването ще бъде много бързо, като се гледа съответствието на техниката със земята на стопанството. Договарянето ще е до средата на октомври, срокът на изпълнение – ноември, а заявки за плащане ще се подават до 20 ноември, съобщи Порожанов.
Предвидено е по приема да бъдат договорени до 120% от бюджета. "Обсъждаме дали да не направим договаряне под условие за 150% от бюджета", заяви той. Целта е, ако за някои проекти фермерите не намерят финансиране, бюджетът въпреки това да бъде усвоен в максимална степен.
Румен Порожанов съобщи още, че по мярка 4.1 за инвестиции в стопанствата проектите са разгледани и писмата са изпратени до бенефициентите.
В началото на ноември МЗХ ще публикува индикативния график за приеми в рамките на 2016 г., допълни той.
Националният гаранционен фонд удължава с два месеца до края на ноември гаранционната схема по ПРСР, каза на форума Самуил Шидеров – изпълнителен директор на НГФ. Целта е да бъдат подкрепени проектите по извънредния прием по мярка 121, които все още не са реализирани.

 

За автора

Сродни публикации