До края на ловния сезон трябва да бъдат отстреляни над 7 000 диви свине » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

До края на ловния сезон трябва да бъдат отстреляни над 7 000 диви свине

Акценти

  • Чрез обходите ще се следи за умрели диви свине и такива с нетипично поведение

Ежедневни обходи ще се извършват на 2-километровата зона около огнищата на АЧС.

В последните дни бяха предприети още нови мерки за ограничаване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Някои от тях засягат всички, които стопанисват дивеч, съобщи БНР. Така арендатори на държавните ловни участъци, държавните горски и държавните ловни стопанства, ловните сдружения ще трябва да работят още по усилено, за да се подпомогне неразпространението на АЧС.

Всеки ден трябва да се извършват обходи на 2-километровата зона около огнищата, а в 20-километровата – през ден. По този начин ще се следи за умрели диви свине и такива с нетипично поведение.

Според инж. Цветко Цветков, директор на Северозападното държавно горско предприятие, тази заповед на министъра на земеделието, храните и горите е изпълнима, тъй като има потенциал за това.

Той обясни още, че е необходимо на ловна площ от 300 хектара да остане един брой животно. Към момента в Северозападното държавно горско предприятие са преброени 14 300 диви свине. Малко над половината от тях трябва да бъдат отстреляни до края на ловния сезон, който приключва в средата на януари 2020 г.

За съжаление у нас ловните райони, които се стопанисват от ловните дружини, не са устроени така, че да бъде лесно провеждането на селекционния отстрел и индивидуалния лов. Именно те се прилага в борбата с АЧС.

Инж. Цветков обясни още, че отстрелът на дивата свиня трябва да е минимум 50-60% от пролетния запас.

Следващите дни в Плевен ще бъде проведена разяснителна кампания в помощ на превантивната дейност срещу разпространението на АЧС.

 

Сродни публикации