До края на април ще бъдат преведени 100 млн. лв. субсидии за тютюн » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

До края на април ще бъдат преведени 100 млн. лв. субсидии за тютюн

Изплащането на 100 млн. лв. държавни субсидии за тютюнопроизводството ще започне до края на април. Това са съобщили в края на миналата седмица представители на земеделското министерство на среща с представители на бранша. Вече са определени ставките от подпомагане за всеки отделен сорт тютюн, които са увеличени спрямо миналата година заради по-голямата обща сума, с която ще бъде подпомогнат секторът. Същевременно пък производителите се готвят да поискат увеличение на средствата за следващата година.

 


С 20% повече средства


След като през миналата година тютюнопроизводителите получиха държавни субсидии за 84 млн. лв., през тази сумата беше увеличена. Към сектора ще бъдат насочени общо 100 млн. лв. от бюджета, които ще се разпределят отново на база на стар референтен период (производители, които са отглеждали тютюн в периода 2007 – 2009 г.), тъй като поне на теория те се разплащат за пренасочване на производителите към друг вид дейност. В петък по време на заседание на консултативния съвет по тютюн са били определени ставките за подпомагането, които са по-високи заради увеличение на сумата. Така производителите ще получат между 0.93 лв. и 3 лв. за килограм произведена продукция в зависимост от конкретния сорт. За настоящата кампания се въвежда и диференцирано финансиране за най-популярния тютюн – "Басма", според което различни ставки ще бъдат плащани за по-малките и за по-големите фирми (виж карето).

В съобщение до медиите на земеделското министерство се цитира ресорният зам.-министър Бюрхан Абазов, според който по този начин "по-голяма част от ресурса ще бъде насочен към най-уязвимите производители на ориенталски тютюни, при които производството на тютюн е начин на препитание". Производството на ориенталски тютюни е концентрирано предимно в Родопите.

От земеделското министерство са обещали на бранша преводите на средствата да започнат в края на април или началото на май, т.е. след около месец.

 


Производителите ще искат увеличение на средствата

 

Въпреки увеличението на парите през тази година производителите на тютюн ще настояват средствата да нараснат и догодина. Националната асоциация на тютюнопроизводителите ще внесе искане за предстоящата кампания сумата да бъде 120 млн. лв., което е 20% повече спрямо настоящата сума. Браншовото сдружение твърди, че през 2013 г. е отчетен ръст в обема на площите с тютюн с около 2500 хектара (25 хил. дка). 

В момента се работи и по измененията в Закона за тютюн, които по предложение на ДПС трябва да променят пълната либерализация в сектора, въведена преди три години. През януари лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи, че ще бъдат предложени промени, които предвиждат да се създаде регистър на изкупвачите на тютюн, а като условия за включване в него ще се изисква да изкупуват продукцията и да се разплащат с фермерите в определен период.

ДПС има идея още да бъдат назначени държавни оценители по качеството, както и да се създаде държавно звено "със съответните регионални структури, които да имат разпределителни и изпълнителски функции", което напомня на съществуващия допреди години фонд "Тютюн".

 

За автора

Сродни публикации