До дни младите фермери ще могат да кандидатстват » Съвети в земеделието

април 23, 2024

До дни младите фермери ще могат да кандидатстват

През тази седмица предстои в Държавен вестник да бъдат обнародвани правилата за усвояване на пари по схемата за млади фермери от бъдещата програма за развитие на селските райони, а дни след това ще започне и прием на проекти. Това стана ясно от изказване на земеделския министър Димитър Греков пред журналисти. Макар че промяната все още не е одобрена в Брюксел, България има право на свой риск да стартира авансово мерки. Избраната е именно тази за младите производители.

И през новата програма младите предприемачи до 40 години ще могат да получават 25 хил. евро за стартиране на собствен земеделски бизнес по опростена схема. Предвижда се предимство да имат проектите за зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство и биопроизводство, а някои от най-атрактивните досега инвестиции, като например стопанство за калифорнийски червеи, да получават по-малко точки в крайното класиране. Схемата за млади фермери е една от най-атрактивните в досегашната програма, като при последните няколко приема бюджетът по нея беше бързо изчерпан. През миналата есен след протести на производители фонд "Земеделие" започна прием на пари по схемата, но бюджетът отново не стигна за всички кандидати с отговарящи на изискванията проекти.

Земеделското министерство планира до 20 юни да представи бъдещата програма за развитие на селските райони, която ще действа до 2020 г., на заседание на Министерския съвет. В срок до 1 юли пък тя трябва да бъде изпратена за одобрение от Европейската комисия. В петък заместник-министърът на земеделието Явор Гечев обяви, че се надява до септември да бъде получена зелена светлина по програмата, но този срок изглежда по-скоро неизпълним.

 

За автора

Сродни публикации