До дни започва протест в "клетка" в София за забрана на фермите за кожи » Съвети в земеделието

април 13, 2024

До дни започва протест в „клетка“ в София за забрана на фермите за кожи

Акценти

  • Внесеният от група депутати законопроект предвижда забраната на фермите за кожи да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

Между 6 и 13 ноември, десетки доброволци ще прекарат цяла седмица в клетка до Парламента за забрана на фермите за кожи.

Започвайки сряда от 9 ч., хора ще се ротират на смени в клетката денонощно. Демонстрацията се организира от сдружение КАЖИ („Кампании и активизъм за животните в индустрията“) и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи.

Очаква се в същия този период в Парламента да се проведе второто разглеждане в комисия на внесения законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната. След това предложението трябва да се насрочи за гласуване на първо четене в пленарната зала.

„Сега през ноември започва годишното убиване на норки за кожи. Буквално до дни се очаква да бъдат убити в газови камери около 100 хиляди животни. Забраната вече е в Парламента и чака да бъде гласувана от народните представители. Те решават още колко животни трябва да бъдат убити, преди най-накрая да се прекрати тази жестока индустрия. Клетката пред прозорците на Парламента и всички хора, решили да останат в нея, ще им напомнят за това.“, каза председателят на сдружение КАЖИ Петя Алтимирска. Организаторите посочват, че част от хората в клетката ще са известни артисти, музиканти и художници.

Внесеният от група депутати законопроект предвижда забраната на фермите за кожи да влезе в сила от 1 януари 2021 г. В свое становище от този месец, Министерството на околната среда подкрепи забраната. Становището бе изготвено за първата парламентарна комисия, на която всички депутати гласуваха в подкрепа на забраната, с изключение на един въздържал се – Александър Сиди от ВМРО.

Промяната предвижда да се забрани „отглеждането, развъждането или умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи“. Тя не би засегнала ферми за зайци, телета, прасета или други животни, отглеждани за храна. Основните животни, за които се отнася, са норки, лисици, чинчили и енотовидни кучета.

По данни на БАБХ, в България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди. Около 70% от тях ще бъдат убити за кожите им в рамките на месец ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до Старозагорското село Маджерито. На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година.

 

За автора

Сродни публикации