До дни държавата трябва да оповести пазарните оценки на скандалните горски заменки » Съвети в земеделието

май 19, 2024

До дни държавата трябва да оповести пазарните оценки на скандалните горски заменки

Дни след новината, че главният прокурор на Република България Иван Гешев започва проверка на заменките на гори, за осветяване на скандалната схема със заменките се застъпи и Административния съд в София.

Със свое решение съдът уважи жалбата на WWF България и отмени отказа на ИАГ да предостави докладите, с които е определена пазарната цена на всички държавни гори, заменени от държавата в периода 2007-2009 г.

Решението на съда не подлежи на обжалване. Основният мотив на съда, с който е обосновано правото на обществото да получи достъп до оценителските доклади от ИАГ, е наличието на надделяващ обществен интерес, особено когато „се цели разкриване на информация, която може да съдържа данни за корупция и злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на задължения субект“.

Оповестяването на оценителските доклади за горските заменки ще даде възможност на обществото да разбере не само защо настоящият агроминистър Десислава Танева и шефът на горите Мирослав Маринов отказаха на голям брой медии и организации достъп до докладите. Защо близо година бившият агроминистър Румен Порожанов не е предприел действия за възстановяване на държавната помощ от заменките?

Докладите са изработени от притежаваната от МЗХГ държавна фирма Агролеспроект ЕООД по възлагане на ИАГ съгласно договор №242/07.11.2017 г. по обществена поръчка с уникален №00772-217-0004. Съгласно договора докладите е трябвало да бъдат предоставени на Агенцията по горите през октомври 2018 г. В хода на съдебното дело става ясно, че докладите мистериозно са изчезнали от възложителя им и от неизвестно време се съхраняват при друг държавен орган.

Спечеленото от WWF България дело е от огромно значение и за изясняване на въпроса дали с горските замени държавата е ощетена само с 80 милиона лева.

С въпросните доклади е направен опит да се прикрие незаконна държавна помощ за шепа олигарси в размер от над един милиард лева. Редица експертни и журналистически разследвания през последните 2 месеца разкриха фрапиращо разминаване между реалната пазарна стойност на заменените държавни гори, оценени на база съдебни експертизи и публични сделки, и експертната оценка за непозволената държавна помощ, извършена от Агролеспроект ЕООД по възлагане на ИАГ. В повечето случай се установява, че държавните оценки са занижени повече от 10 пъти спрямо реалните пазарни цени.

Ето защо от екоорганизацията призовават министъра на земеделието госпожа Десислава Танева и директорът на Агенцията по горите Мирослав Маринов в изпълнение на съдебното решение да предоставят на обществото пълен достъп до оценителските доклади, с които е определена пазарната цена на всички държавни гори, заменени от държавата в периода 2007-2009 г.

 

За автора

Сродни публикации